Skip to main content

Februari is een uitstekende maand om voorbereidingen te treffen voor het komende tuinseizoen. Het schoonmaken van nestkastjes en opruimwerkzaamheden zijn belangrijke taken die bijdragen aan een levendige en gezonde tuin. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Nestkastjes schoonmaken en installeren

  • Schoonmaak: Nu is het perfecte moment om nestkastjes schoon te maken of nieuwe te installeren. Vogels beginnen al vroeg in het seizoen met het zoeken naar een geschikte broedplaats. Het schoonmaken van de kastjes helpt om parasieten en ziekteverwekkers te verwijderen, waardoor de kans op succesvol broeden toeneemt.
  • Specifieke afmetingen: Verschillende vogelsoorten hebben verschillende voorkeuren wat betreft de afmetingen en de hoogte van de ophanging van de nestkastjes. Onderzoek de specifieke behoeften van de vogelsoorten die je naar je tuin wilt trekken en pas de nestkastjes daarop aan.
  • Nieuwe nestkastjes: Als je nieuwe nestkastjes wilt plaatsen, kies dan de juiste locatie uit de wind en regen en indien mogelijk met de opening naar het noordoosten gericht. Dit beschermt de vogels tegen de meest voorkomende weersinvloeden.

Opruimwerk in de tuin

  • Zacht weer: Maak gebruik van zacht weer in de tweede helft van februari om de tuin op te ruimen. Dit is een goed moment om oude plantenresten op te ruimen en de tuin klaar te maken voor het voorjaar.
  • Mulchen: Versnipper de oude stengels van vaste planten en gebruik deze als mulch in de borders. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te onderdrukken en voedingsstoffen terug te geven aan de bodem.
  • Bescherm honge scheuten: Wees voorzichtig met het opruimen rondom jonge scheuten die al boven de grond kunnen komen. Deze jonge planten zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk beschadigd raken.

Door deze onderhoudstaken in februari uit te voeren, zorg je voor een gezonde start van het tuinseizoen. Het biedt niet alleen een schone en georganiseerde basis voor je planten om te groeien, maar helpt ook om de biodiversiteit in je tuin te vergroten door vogels een veilige plek te bieden om te nestelen en te broeden.

× Hoe kan ik je helpen?