Skip to main content

September is een prachtige maand in de tuin, waarin de nazomer nog volop kansen biedt om van je buitenruimte te genieten en bij te dragen aan de biodiversiteit. Hier zijn enkele tips om je tuin deze maand te optimaliseren.

Bescherming van vlinders

  • Vlinderpopulatie ondersteunen: De afname van vlinders in de afgelopen 25 jaar benadrukt de noodzaak om onze tuinen vlindervriendelijker te maken. Plant nectarrijke bloemen en struiken die vlinders aantrekken, zoals lavendel, vlinderstruik (Buddleja), en ijzerhard (Verbena). Overweeg ook het planten van waardplanten voor de rupsen, zoals brandnetel voor de Dagpauwoog en koolsoorten voor het Klein koolwitje.

Dahlia’s in de tuin en op de vaas

  • Dahlia’s verzorgen: Dahlia’s zijn prachtige bloeiers die tot laat in de herfst voor kleur in de tuin zorgen. Voor het beste resultaat op de vaas, knip de bloemen in de ochtend wanneer ze volledig zijn gehydrateerd. Gebruik een scherp mes om een schuine snede te maken, wat het wateropnamevermogen verhoogt.
  • Waterbehoefte: Dahlia’s op de vaas hebben veel water nodig. Zorg ervoor dat je de vaas regelmatig bijvult om ze fris en levendig te houden.

Tuinplannen realiseren

  • Droomprojecten: Of je nu droomt van een nieuwe loungehoek, een zwemvijver, een efficiënte beregeningsinstallatie, een duurzame grondwatervoorziening, of het gemak van een robotmaaier, september is een goede maand om deze plannen te concretiseren.
  • Schets en advies: Begin met een schets van je ideeën en bespreek deze met een professionele hovenier. Een goede hovenier kan je adviseren over de haalbaarheid, de beste materialen en planten voor je project, en helpen bij het realiseren van je tuindromen.

Door deze tips in september toe te passen, kun je niet alleen genieten van een prachtige tuin in de nazomer, maar ook actief bijdragen aan het behoud van vlinders en andere belangrijke bestuivers. Bovendien is het de perfecte tijd om na te denken over grotere tuinprojecten en plannen te maken voor de toekomst.

× Hoe kan ik je helpen?