Skip to main content

Maart is de maand waarin de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap. Het is een cruciale tijd voor tuinonderhoud, met speciale aandacht voor voeding, het scheuren van vaste planten en het bemesten van borders. Hier zijn enkele gerichte tips om je tuin een gezonde start te geven dit voorjaar.

Voeding voor zuurminnende planten

  • Turf strooien: Maart is een goed moment om turf rond zuurminnende planten zoals heide, Camellia en Rododendron te strooien. Deze planten profiteren van de zure eigenschappen van turf, wat helpt bij het behouden van een optimale pH-waarde van de grond voor hun groei. Het strooien van turf rond de basis van deze planten dient als aanvullende voeding en verbetert de bodemstructuur. Vermengen met de grond is niet nodig; simpelweg strooien volstaat.

Scheuren van vaste planten

  • Verjonging door scheuren: Vaste planten die te grote pollen vormen, kunnen nu gescheurd worden. Dit is niet alleen een effectieve manier om de gezondheid en bloei van de planten te verbeteren, maar het biedt ook de mogelijkheid om je tuin uit te breiden of te delen met vrienden en familie. Voorbeelden van planten die goed reageren op deze methode zijn maagdenpalm, prachtkaars, zonnehoed, geranium, anemoon en aster.
  • Compost toevoegen: Voeg compost toe aan de grond rond de herplante delen. Dit verrijkt de bodem met voedingsstoffen en bevordert een gezonde hergroei.

Bemesten van borders

  • Tijd voor bemesting: Met de stijgende temperaturen in maart beginnen planten actief te groeien en hebben ze meer energie en dus voeding nodig. Het bemesten van je tuin en borders zorgt ervoor dat je planten de essentiรซle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te bloeien.
  • Kies de juiste meststof: Gebruik een algemene meststof voor de meeste planten, maar overweeg specifieke meststoffen voor planten met unieke voedingsbehoeften, zoals rozen of groenteplanten in je moestuin.

Door deze onderhoudstaken in maart uit te voeren, zorg je voor een sterke basis voor je planten om te groeien en te bloeien in het komende seizoen. Het is een investering in de gezondheid en schoonheid van je tuin die zich in de loop van het jaar zal uitbetalen.

× Hoe kan ik je helpen?