Skip to main content

De wintermaand januari vraagt om specifieke aandacht voor bepaalde aspecten van tuinonderhoud. Hier zijn enkele nuttige tips om je tuin en zijn bewoners goed door de koude dagen heen te helpen.

Zorg voor kuipplanten

Kuipplanten die overwinteren in een garage of schuur hebben ook tijdens de wintermaanden zorg nodig. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Water geven: Hoewel kuipplanten in de winter minder water nodig hebben dan in de zomer, is het belangrijk om de grond licht vochtig te houden. Controleer regelmatig de grond en geef water als deze droog aanvoelt. Voorkom echter wateroverlast, want dit kan wortelrot veroorzaken.
  • Ventilatie: Frisse lucht is cruciaal voor de gezondheid van je planten. Zorg ervoor dat de ruimte waarin de planten staan goed geventileerd wordt op dagen dat het niet vriest. Dit helpt om schimmelvorming en ziektes te voorkomen.

Vissen voeren

De stofwisseling van vissen vertraagt aanzienlijk bij koudere temperaturen. Hier zijn enkele aandachtspunten voor de verzorging van vissen in de vijver tijdens de winter:

  • Voeren: Wanneer de watertemperatuur onder de 6 graden Celsius daalt, is het niet meer nodig om de vissen te voeren. Hun metabolisme is dan zo laag dat ze het voedsel niet goed kunnen verteren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
  • Bescherming tegen reigers: Als je een net over de vijver hebt gespannen om vallende bladeren op te vangen, laat dit dan gedurende de winter liggen. Het net biedt niet alleen bescherming tegen bladafval, maar ook tegen reigers die in de winter actiever op zoek gaan naar een makkelijke maaltijd.

Door deze eenvoudige maar effectieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat zowel je kuipplanten als vijvervissen gezond blijven tijdens de koude wintermaanden. Een beetje extra aandacht in januari zorgt voor een gezonde start van het nieuwe tuinseizoen.

× Hoe kan ik je helpen?