Skip to main content

Juli is de perfecte maand om van je tuin te genieten en deze verder te verfraaien. Met lange dagen en warm weer is het een ideale tijd om buiten te zijn en je tuin te transformeren in een prachtige, levendige ruimte. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je tuin in juli 2022 naar een hoger niveau te tillen.

1. Een vlindertuin aanleggen

Vlinders zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze zijn ook belangrijke bestuivers. Creëer een vlindertuin door nectarrijke bloemen te planten zoals lavendel, verbena, zonnehoed (Echinacea) en vlinderstruik (Buddleja). Voeg ook waardplanten toe voor de rupsen, zoals klimop en brandnetel, op een minder zichtbare plek.

2. Een zomerse bloemenborder

Ontwerp een bloemenborder die de hele zomer door bloeit. Combineer vaste planten, eenjarigen en bollen voor een continue show van kleuren. Denk aan planten zoals dahlia’s, cosmea, goudsbloemen en zinnia’s die tot laat in de zomer bloeien.

3. Een buitenwoonkamer creëren

Maak van je tuin een verlengstuk van je huis door een buitenwoonkamer te creëren. Een comfortabele zithoek, buitenkeuken of een vuurplaats kunnen centrale punten zijn. Voeg sfeerverlichting toe zoals lantaarns, solarlampjes of een lichtslinger voor gezellige avonden buiten.

4. Een moestuin of kruidentuin

Als je nog geen moestuin hebt, is juli een goede maand om te starten met snelgroeiende groenten en kruiden. Plant kruiden zoals basilicum, koriander en munt. Voor de moestuin kun je nog snelgroeiende groenten zoals sla, radijs en spinazie zaaien.

5. Water in de tuin

Water trekt leven aan en brengt verkoeling op hete dagen. Overweeg een waterornament, een kleine vijver of zelfs een vogelbadje te installeren. Dit trekt niet alleen vogels aan, maar ook nuttige insecten en geeft een rustgevend element aan je tuin.

6. Verticaal tuinieren

Heb je beperkte ruimte? Ga verticaal. Gebruik muren en hekken voor klimplanten, hangende potten of verticale plantenbakken. Dit is een uitstekende manier om meer groen toe te voegen zonder dat het veel ruimte inneemt.

7. Een schaduwhoekje

Creëer een koel, schaduwrijk hoekje voor de warmste dagen. Een pergola met klimplanten, een grote parasol of een natuurlijke schaduw van bomen zijn perfecte manieren om te ontsnappen aan de zomerhitte.

Door deze ideeën te implementeren, kun je een tuin creëren die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook functioneel en plezierig om tijd in door te brengen tijdens de zomermaanden. Juli is de maand om te planten, te bouwen en vooral te genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft.

× Hoe kan ik je helpen?