Skip to main content

Mei is een uitstekende tijd om bepaalde bladverliezende struiken die net zijn uitgebloeid te snoeien. Deze snoei bevordert niet alleen de gezondheid en de vorm van de struiken, maar stimuleert ook de verjonging en zorgt voor een rijkere bloei in het volgende seizoen. Hier zijn enkele richtlijnen en tips voor het snoeien in mei.

Verjongingssnoei

  • Doel: Het doel van verjongingssnoei is om oude, minder productieve takken te verwijderen en ruimte te maken voor nieuwe groei. Dit helpt de struik gezond en vitaal te houden.
  • Methode: Bij het snoeien van uitgebloeide bladverliezende struiken, knip je oude takken zo dicht mogelijk bij de grond terug. Dit moedigt de struik aan om nieuwe, krachtige scheuten te produceren.

Gedeeltelijk uitdunnen

  • Strategie: Het is niet altijd nodig om alle oude takken in ÊÊn keer te verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om ongeveer de helft van de takken uit te dunnen en het volgende jaar de rest aan te pakken. Dit zorgt voor een minder drastische verandering en geeft de struik de kans om geleidelijk te verjongen.

Voorbeelden van heesters

  • Forsythia: Bekend om zijn heldergele bloemen in het vroege voorjaar. Na de bloei is het een goed moment om te snoeien voor de beste vorm en bloei voor volgend jaar.
  • Boerenjasmijn (Philadelphus): Deze heester, bekend om zijn geurende witte bloemen, profiteert van verjongingssnoei om de bloei te bevorderen.
  • Ribes (Ribes sanguineum): Ook wel bekend als de rode of bloedbes, deze struik met zijn opvallende roze of rode bloemen in het voorjaar, reageert goed op snoeien na de bloei.

Algemene tips

  • Gereedschap: Zorg ervoor dat je snoeigereedschap scherp en schoon is om infecties te voorkomen.
  • Timing: Voer verjongingssnoei uit kort nadat de struiken zijn uitgebloeid, om de plant voldoende tijd te geven om te herstellen en nieuwe groei te ontwikkelen voor het volgende bloeiseizoen.

Door deze snoeitips toe te passen, zorg je ervoor dat je bladverliezende struiken gezond blijven en elk jaar opnieuw een prachtige bloei vertonen. Mei is de perfecte maand om deze belangrijke tuinwerkzaamheden uit te voeren.

× Hoe kan ik je helpen?