Skip to main content

Maart is de perfecte maand om verschillende snoeiwerkzaamheden in je tuin uit te voeren. Het snoeien van rozen, het creΓ«ren van takkenhagen en het snoeien van bepaalde heesters zijn belangrijke taken die helpen bij het bevorderen van gezondheid, groei en bloei van je planten. Hier zijn enkele gerichte tips om je op weg te helpen.

Rozen snoeien

  • Tijd voor rozen: Na half maart is het de ideale tijd om struikrozen, klimrozen en stamrozen te snoeien. Dit stimuleert de groei van nieuwe, sterke scheuten die rijkelijk zullen bloeien.
  • Snoeiwijze: Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en snoei de plant terug tot ongeveer een derde van de oorspronkelijke hoogte. Bij klimrozen, focus op het verwijderen van oude takken om ruimte te maken voor nieuwe groei.
  • Hulp nodig? Vind je het snoeien van rozen een tijdrovende klus of ben je onzeker over de juiste aanpak? Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen.

Takkenhaag maken

  • Duurzame afscherming: Een takkenhaag is niet alleen een prachtige natuurlijke afscherming, maar biedt ook een habitat voor vogels en insecten. Gebruik gesnoeide takken van je snoeiwerkzaamheden om een takkenhaag te maken.
  • Constructie: Plaats stevige palen in de grond als ondersteuning en stapel de gesnoeide takken ertussen. Zorg ervoor dat de haag stevig genoeg is om weersinvloeden te weerstaan.

Heesters snoeien

  • Bloei op nieuw hout: Heesters die bloeien op eenjarig hout, zoals de Buddleja (vlinderstruik) en Ceanothus (Amerikaanse sering), kunnen nu gesnoeid worden. Deze snoei bevordert de groei van nieuwe takken waarop de bloei zal plaatsvinden.
  • Snoeiwijze: Snoei deze heesters terug tot ongeveer twee derde van hun oorspronkelijke grootte of tot boven een sterk paar knoppen. Dit moedigt krachtige nieuwe groei en bloei aan.

Door deze snoeiwerkzaamheden in maart uit te voeren, zorg je voor een gezonde en bloeiende tuin in de komende maanden. Het is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud dat niet alleen de esthetiek van je tuin verbetert, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit en het welzijn van het lokale ecosysteem.

× Hoe kan ik je helpen?