Skip to main content

Mei is de perfecte maand om je terras of balkon op te fleuren met kleurrijke bloeiers in potten en bakken, en om te starten met het aanleggen van een eigen pluktuin voor prachtige veldboeketten. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je buitenruimte deze maand te verrijken.

Bloeiende planten voor potten en bakken

  • Terrasgezelligheid: Creëer een uitnodigende sfeer op je terras of balkon met bloeiende planten zoals Petunia, Spaanse margriet (Osteospermum) of Dianthus (anjer). Deze planten bieden niet alleen prachtige kleuren en geuren, maar trekken ook bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.
  • Verzorgingstips: Zorg ervoor dat je potten en bakken goede drainage hebben om wortelrot te voorkomen. Plaats je planten op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen, afhankelijk van hun specifieke behoeften. Regelmatig water geven en het toevoegen van een langwerkende meststof zullen helpen om je bloeiers de hele zomer door gezond en bloeiend te houden.

Een eigen pluktuin aanleggen

  • Veldboeket uit eigen tuin: Stel je voor dat je je eigen veldboeketten kunt plukken, direct uit je tuin. Planten zoals Dahlia’s, Alliums, Pronkerwt (Lathyrus odoratus), Astrantia (Zeeuws knoopje), Dille, Verbena, Gipskruid en Cosmea zijn perfect voor een kleurrijke en gevarieerde pluktuin.
  • Aan de slag: Kies een zonnige plek in je tuin uit voor je pluktuin. Deze planten hebben over het algemeen veel zonlicht nodig om goed te bloeien. Bereid de grond voor door deze om te spitten en te verrijken met compost. Dit zorgt voor een voedzame basis waarin je bloemen kunnen floreren.
  • Onderhoud: Houd je pluktuin goed bij door regelmatig onkruid te wieden en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit stimuleert nieuwe groei en bloei. Sommige van deze planten, zoals de dahlia, kunnen ook ondersteuning nodig hebben naarmate ze groeien.

Door bloeiende planten in potten en bakken toe te voegen en een eigen pluktuin te starten, breng je niet alleen kleur en leven in je tuin, maar creëer je ook een persoonlijke oase waar je de hele zomer van kunt genieten. Mei is de ideale tijd om deze projecten te starten, dus pak je tuinhandschoenen en ga aan de slag!

× Hoe kan ik je helpen?