Skip to main content

Juli is een uitstekende maand om vooruit te plannen voor het volgende groeiseizoen door tweejarige planten te zaaien en om je tuin te verrijken met eetbare planten en bloemen. Hier zijn enkele tips en ideeën om je tuin nog diverser en interessanter te maken.

Zaaien van tweejarigen

  • Vooruit plannen: Tweejarige planten, zoals vingerhoedskruid (Digitalis), judaspenning (Lunaria), muurbloem (Erysimum), en teunisbloem (Oenothera), zijn nu perfect om te zaaien. Ze zullen volgend jaar bloeien en kunnen zichzelf uitzaaien voor toekomstige bloei.
  • Zaaien: Kies een zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin met goed doorlatende grond. Verspreid de zaden gelijkmatig en bedek ze licht met aarde. Houd de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen.
  • Voordelen: Tweejarigen bieden een prachtige bloei in het vroege voorjaar of de zomer van het volgende jaar. Hun neiging om zichzelf uit te zaaien zorgt voor een verrassende en steeds veranderende tuin.

Eetbare planten en bloemen

  • Ontdek de mogelijkheden: Veel planten en bloemen in je tuin zijn niet alleen mooi, maar ook eetbaar. Madeliefjes, vlierbloesem, rode klaver, kaasjeskruid (Malva), en viooltjes kunnen allemaal gebruikt worden in de keuken.
  • Gebruik in de keuken: De bloemen van kaasjeskruid en viooltjes zijn bijzonder aantrekkelijk als garnering op salades of desserts. Vlierbloesem kan worden gebruikt om siroop of limonade te maken, terwijl madeliefjes en rode klaver toegevoegd kunnen worden aan salades voor extra kleur en smaak.
  • Veiligheid: Zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat een plant of bloem eetbaar is voordat je deze consumeert. Vermijd het gebruik van bloemen uit bloemisten of tuincentra die mogelijk behandeld zijn met pesticiden die niet geschikt zijn voor consumptie.

Door in juli tweejarigen te zaaien en eetbare planten en bloemen te integreren in je tuin, creëer je niet alleen een prachtig landschap voor volgend jaar, maar voeg je ook een smakelijke en decoratieve dimensie toe aan je culinaire creaties. Dit zijn eenvoudige manieren om de veelzijdigheid en het genot van je tuin te vergroten.

× Hoe kan ik je helpen?