Skip to main content

December is niet alleen een tijd van voorbereiding op de feestdagen maar ook een belangrijke maand voor tuinonderhoud, vooral als het gaat om nieuwe beplanting en snoeiwerkzaamheden. Hier zijn enkele nuttige tips om je tuin tijdens deze koude maand te verzorgen.

Water Geven aan Nieuwe Beplanting

Ook al is het winter, nieuwe beplanting zoals wintergroene struiken, coniferen, en hagen hebben voldoende water nodig om goed te kunnen wortelen en uitdroging te voorkomen. Ondanks dat er regen kan vallen, is het soms nodig om extra water te geven, vooral als de grond rond de wortels droog aanvoelt. Dit is cruciaal voor het overleven en de gezondheid van de planten tijdens hun eerste winter.

Snoeien in December

Tot eind december is het een geschikte tijd om bepaalde bomen en struiken te snoeien:

  • Esdoorn, Berk en Haagbeuk: Deze bomen kunnen tot eind december gesnoeid worden. Het is belangrijk om dit te doen voordat de sapstroom op gang komt om bloeden in het voorjaar te voorkomen.
  • Druif: De druif kan ook in deze periode gesnoeid worden, maar je hebt nog iets langer de tijd, tot februari. Echter, het is beter om dit vroeg te doen, omdat de sapstroom van druiven vroeg op gang komt. Te laat snoeien kan leiden tot sapverlies en verzwakking van de plant.
  • Vlinderstruik: Deze struik kan ook tot eind december gesnoeid worden om in het voorjaar een gezonde groei en bloei te stimuleren.

Snoeien is essentieel voor de gezondheid en het uiterlijk van je planten, maar het moet correct worden uitgevoerd om schade te voorkomen. Als je niet zeker weet hoe je moet snoeien of als je het liever aan professionals overlaat, aarzel dan niet om hulp in te schakelen.

Door deze zorg- en onderhoudstips in december op te volgen, zorg je ervoor dat je tuin goed voorbereid is op de winter en klaar is voor een prachtige groei en bloei in het voorjaar.

× Hoe kan ik je helpen?