Skip to main content

CreΓ«er een geveltuin voor groen plezier

Zelfs zonder een traditionele tuinruimte kun je genieten van groen en bloemen direct buiten je voordeur. Een geveltuin is een fantastische manier om de stedelijke omgeving te vergroenen en bij te dragen aan de biodiversiteit. Hier zijn enkele tips om te beginnen:

  • Ruimte maken: Begin met het verwijderen van een rij tegels langs de gevel van je huis. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van je gemeente als dit nodig is.
  • Plantkeuze: Stokrozen en Verbena zijn uitstekende keuzes voor een geveltuin vanwege hun hoogte en de aantrekkelijke bloemen die ze produceren. Klimplanten zoals klimrozen of clematis voegen verticaal groen toe en kunnen tegen de gevel op groeien.
  • Verzorging: Zorg voor een goede bodemvoorbereiding door het toevoegen van compost of tuinaarde om de planten een goede start te geven. Regelmatig water geven is essentieel, vooral in de eerste weken na het planten en tijdens droge perioden.

Hortensia annabelle en alternatieven

  • Hortensia annabelle: De Hortensia Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) is bekend om haar grote, witte bloembollen die van juni tot september bloeien. Hoewel prachtig, kunnen de bloemen zwaar worden en doorhangen na regen.
  • Pluimhortensia als alternatief: Overweeg de Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) als een sterker alternatief. Deze soort heeft stevigere stelen die beter bestand zijn tegen het gewicht van de bloemen, zelfs na een regenbui. Bovendien biedt de pluimhortensia een langere bloeiperiode en is hij robuuster in verschillende weersomstandigheden.
  • Verzorgingstips: Beide soorten hortensia’s profiteren van een plek in de halfschaduw en een vochtige, maar goed doorlatende grond. Een jaarlijkse snoeibeurt in het vroege voorjaar helpt om een gezonde groei en bloei te bevorderen.

Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte met een geveltuin en door te kiezen voor robuuste plantensoorten zoals de pluimhortensia, kun je ook in augustus genieten van een bloeiende en groene omgeving. Dit verhoogt niet alleen je eigen woongenot, maar draagt ook bij aan een groenere en meer leefbare stad.

× Hoe kan ik je helpen?