Skip to main content

Juni is een geweldige maand om je tuin te optimaliseren voor zowel schoonheid als onderhoudsgemak. Hier zijn enkele tips om een onderhoudsarme, groene tuin te creëren en je tomatenplanten optimaal te verzorgen.

Onderhoudsarme groene tuin

  • Juiste plantkeuze: Kies voor planten die van nature goed gedijen in jouw klimaat en bodemtype. Inheemse planten, droogtetolerante soorten en meerjarige planten vereisen over het algemeen minder water, minder bemesting en minder snoeiwerk.
  • Mulchen: Breng een laag mulch aan rond je planten. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en voegt organisch materiaal toe aan de bodem naarmate het afbreekt.
  • Advies op maat: Overweeg professioneel advies in te winnen voor het ontwerpen van een tuin die zowel mooi als onderhoudsarm is. Een goed ontwerp kan veel voorkomende onderhoudstaken verminderen.

Verzorging van tomatenplanten

  • Dieven van tomatenplanten: Let op de nieuwe scheuten die in de bladoksels van je tomatenplanten groeien. Deze zogenaamde “dieven” kunnen het beste worden verwijderd als ze ongeveer 10 cm lang zijn. Dit proces, bekend als dieven, zorgt ervoor dat de plant zijn energie richt op het ontwikkelen van vruchten in plaats van overtollige bladgroei.
  • Afrikaantjes planten: Het planten van afrikaantjes in de buurt van je tomatenplanten kan helpen bij het afweren van de witte tomatenvlieg en aaltjes in de grond. Afrikaantjes hebben een afstotende werking op bepaalde plagen en kunnen de gezondheid van je tomatenplanten verbeteren.
  • Regelmatig water geven: Tomatenplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Zorg voor een gelijkmatige watergift, bij voorkeur in de ochtend, om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

Door deze praktijken toe te passen, kun je genieten van een prachtige groene tuin die weinig onderhoud vereist en gezonde, productieve tomatenplanten. Juni is de perfecte tijd om deze tips in actie te zetten en de basis te leggen voor een succesvol tuinseizoen.

× Hoe kan ik je helpen?