Skip to main content

Januari is de maand waarin de tuin in rust is, maar dat betekent niet dat er niets te doen valt. Integendeel, het is de perfecte tijd voor onderhoud, planning en voorbereiding op het nieuwe tuinseizoen. Hier zijn enkele nuttige tips en ideeën voor tuinonderhoud in januari.

Onderhoud van Tuingereedschap en Machines

  • Gereedschapsonderhoud: Nu je tuingereedschap en machines waarschijnlijk minder gebruikt worden, is dit het ideale moment om ze na te kijken en te onderhouden. Breng je grasmaaier, heggenschaar, kettingzaag en andere tuinmachines naar de specialist voor een onderhoudsbeurt. Zo zorg je ervoor dat alles in optimale staat is wanneer het tuinseizoen weer begint.
  • Schoonmaken en slijpen: Maak handgereedschap schoon en vrij van roest. Slijp de snijbladen van scharen en snoeigereedschap. Dit zorgt voor schonere sneden en minder schade aan planten bij het snoeien.

Plannen voor nieuwe tuinprojecten

  • Water in de tuin: Overweeg de toevoeging van een waterfeature, zoals een vijver, fontein of waterbak. Water trekt niet alleen wildlife aan, zoals vogels en nuttige insecten, maar biedt ook een rustgevend element in de tuin.
  • Fruitbomen en bloeiende struiken: Denk na over het planten van een fruitboom of bloeiende struiken. Deze kunnen structuur, kleur en geur aan je tuin toevoegen, evenals een bron van vers fruit.
  • Klimplanten: Klimplanten kunnen een prachtige toevoeging zijn aan muren, hekken of pergola’s. Ze bieden hoogte, groen en bloemen, en sommige trekken ook nog eens vlinders en bijen aan.

Snoeien in de winter

  • Weerbericht: Houd het weerbericht goed in de gaten. Vorstperioden bieden een unieke kans voor snoeiwerkzaamheden langs het water. Als het veilig is en het wateroppervlak bevroren is, kun je vanaf het ijs gemakkelijk bij de takken komen die anders moeilijk bereikbaar zijn.
  • Vorstvrij snoeien: Vermijd snoeien tijdens strenge vorst om schade aan de planten te voorkomen. Wacht op een vorstvrije periode of stel het snoeien uit tot het vroege voorjaar voor de meeste planten.

Door deze onderhouds- en planningsactiviteiten in januari uit te voeren, leg je een solide basis voor een succesvol, mooi en bloeiend tuinjaar.

× Hoe kan ik je helpen?