Skip to main content

De winterperiode biedt unieke kansen om de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van je tuin te ondersteunen, terwijl je ook zorg draagt voor het milieu. Hier zijn twee belangrijke aandachtspunten voor deze tijd van het jaar:

Voer de vogels

Vogels hebben het moeilijk om voedsel te vinden als de grond bevroren is of bedekt met sneeuw. Door ze een gevarieerde winterkost aan te bieden, help je ze niet alleen de koude maanden door, maar breng je ook leven en beweging in je tuin. Hier zijn enkele tips:

  • Gevarieerd voedsel: Bied een mix van zaden, appels, peren, krenten, zonnebloempitten, broodkruimels en ongezouten pinda’s aan. Dit trekt een breed scala aan vogelsoorten aan.
  • Veilige voederplekken: Zorg ervoor dat de voederplekken veilig zijn voor vogels, weg van roofdieren en op een plek waar ze niet gemakkelijk gestoord worden.
  • Vers water: Naast voedsel is vers, niet bevroren water essentieel. Overweeg een vogelbad met een verwarmingselement of vervang het water regelmatig om bevriezing te voorkomen.

Natuurvriendelijke gladheidsbestrijding

Hoewel zout strooien een snelle oplossing biedt voor gladheid, kan het schadelijk zijn voor planten, bodemleven en het grondwater. Overweeg alternatieven die vriendelijker zijn voor je tuin en het milieu:

  • Zand strooien: Zand biedt grip op gladde oppervlakken en is niet schadelijk voor je tuin. Het kan na de winter gemakkelijk worden opgeveegd en hergebruikt of in de tuin worden verspreid.
  • Milieuvriendelijke strooimiddelen: Er zijn ook milieuvriendelijke strooimiddelen beschikbaar die minder schadelijk zijn dan traditioneel strooizout. Zoek naar producten die specifiek zijn ontworpen om veilig te zijn voor planten en dieren.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je een positieve impact hebben op het lokale wildlife en tegelijkertijd zorg dragen voor de gezondheid van je tuin. Het winterseizoen biedt een prachtige kans om de natuurlijke wereld te ondersteunen en te genieten van de schoonheid die het te bieden heeft.

× Hoe kan ik je helpen?